Requeriments d’Hisenda si no fas la declaració de la renda

Requerimientos de Hacienda si no haces la declaración de la renta

Darrerament hi ha hagut un increment dels requeriments d’Hisenda a particulars per declaracions de la renda, (Model 100) de treballadors que no estan obligats a presentar-la. Els exemples típics són pares o mares que estan donats d’alta al règim general, és a dir que tenen una feina fixa i l’empresa els practica la retenció directament. Aquests casos es caracteritzen perquè els contribuents no superen els 22.000 euros de salari brut anual, amb la qual cosa, estan obligats a fer la declaració de la renda.

Per què llavors es l’Agència Tributària envia requeriments aquest tipus de particulars, quan no estan obligats a fer la declaració de la renda?

Doncs bé, quan algú comença a treballar per a una empresa, el departament de recursos humans pregunta sobre la situació personal de l’empleat a través del model 145. Aquest model pregunta, per exemple si es tenen fills menors de 25 anys a càrrec, o bé persones amb discapacitat. Això implica certes bonificacions en l’impost de la renda de les persones físiques IRPF i per tant que el treballador percebi un salari net superior a final de mes perquè la retenció de l’IRPF és menor. La pregunta és, què passa quan els fills ja són més grans de 25 anys? En aquests casos l’empresa hauria de deixar d’aplicar cap bonificació, però en molts casos l’actualització dels tipus impositius no es realitza en temps i forma.

L’Agència Tributària ha identificat aquesta irregularitat i està enviant requeriments a pares i mares que no estan obligats a fer la declaració de la renda sol·licitant informació sobre les bonificacions de l’IRPF que tenen.

És important destacar que la responsabilitat d’actualitzar els tipus impositius és del treballador. L’ideal és que les empreses facilitin un cop l’any el model 145 als seus empleats perquè actualitzin la seva situació personal. No obstant això, les empreses no estan obligades a facilitar aquest model, ja que és responsabilitat de l’empleat informar l’empresa dels canvis corresponents.

Les sancions que es desprenen de no practicar la retenció corresponent és del 35% del total de la quota no ingressada i per descomptat aquesta sanció va a càrrec del treballador. I aquí la importància que empreses i treballadors estiguin conscienciades sobre aquesta casuística i informin a l’AEAT dels canvis corresponents.

En qualsevol cas, si vols començar a regularitzar la teva situació, contestar el requeriment i posar-te al dia amb les teves obligacions fiscals truca’ns sense compromís, la primera consulta es gratuïta.


Què haig de fer ara si tinc més dubtes i vull saber-ne més?

  1. Si tens més dubtes i vols estar tranquil posa’t en contacte de manera gratuïta amb nosaltres i estarem encantats d’assessorar-te.
  2. Si vols seguir-te informant sobre aquest tema i molts més pots consultar de forma gratuïta el nostre blog i videoblog d’actualitat on trobaràs referències sobre aquest tema i molts més.
  3. Si vols conèixer els membres del nostre equip aquí ens tens.
  4. Si t’ha agradat aquest article el pots compartir a LinkedIn, Facebook o Twitter, segur que tens coneguts que els agradarà com a tu.

 

Newsletter