Assegurances per drons recreatius

assegurances per drons careta

Quan parlem d’assegurances per a drons és important distingir entre dos tipus d’usos:

Ús professional de drons

El sector s’ha afanyat a regular aquest tipus d’activitat professional, imposant llicències als pilots, assegurances obligatòries, etc… Si ets un professional que es dedica a pilotar drons o formes part del sector ja estaràs familiaritzat amb la normativa aplicable en aquest àmbit . No obstant això, en aquest article volem cobrir les assegurances per drons a nivell recreatiu, ja que és en aquest àmbit on hi ha més desconeixement.

Mira el següent vídeo si vols saber el nostre punt de vista sobre la matèria

 

Assegurances per drons recreatius

Ús particular o recreatiu de drons

Imaginem que ens gastem alguns euros en comprar un dron a través d’internet, el posem a carregar i immediatament sortir al carrer per fer-lo volar sense cap tipus de formació sobre com, on i quan és millor fer-ho. Doncs bé, això avui en dia es pot dur a terme a Espanya. Això com és comprensible és un acte d’irresponsabilitat ja que el pilot no té experiència en el vol de l’aparell i desconeix per complet la normativa sobre l’ús dels drons.

En aquest sentit, tots tenim un amic que s’ha comprat un dron que li ha durat escasses hores a causa que ha patit un contratemps durant el vol o l’ha estavellat, s’ha quedat sense bateria o bé s’ha anat de l’abast del senyal i l’ha perdut. L’usuari d’el dron lúdic està demandant una assegurança a tot risc per a aquest tipus d’usos, però, el sector assegurador, a la vista del risc d’aquesta activitat i la novetat del sector, encara no ha desenvolupat una assegurança a tot risc per donar cobertura als drons d’ús lúdic. Per tant i responent a la pregunta, avui dia no existeixen assegurances a tot risc a Espanya, però, sí que hi ha assegurances a tercers.

Dit això, per tenir la cobertura de danys a tercers, s’han de complir amb una sèrie de requisits en la utilització de l’dron, que formen part de la normativa aplicable a Espanya.

La normativa estableix que poden volar-se RPA “Remotely Piloted Aircraft System” de qualsevol pes en les següents condicions:

  • Fora d’espai aeri controlat.
  • A més de 8 km de el punt de referència de qualsevol aeroport o aeròdrom i a més de 8 km dels eixos de les seves pistes i la seva prolongació fins a 6 km des del llindar de les mateixes.
  • Sobrevolar el dron fora de nuclis urbans ni tampoc sobrevolar aglomeracions o reunions de persones. Un dels molts exemples que es pot donar és anar a el camp de futbol on està jugant el nostre fill i intentar gravar el partit. Aquest és un acte de gran irresponsabilitat.
  • Mantenint una distància adequada a obstacles i sense posar en risc la seguretat de persones i béns.
  • Donant prioritat a les altres categories d’aeronaus en el cas qualsevol cas.
  • De dia i en condicions meteorològiques de vol visual, ja que s’ha de tenir contacte visual en tot moment del pilot amb el dron.
  • Relacionat amb el punt anterior, sempre s’ha de tenir contacte i abast visual del pilot.
  • Fins a 120 metres d’altura sobre el terreny o sobre l’obstacle més alt situat en un radi de 150 m des del RPA.

 

Amb RPA de fins a 250 grams de pes es poden sobrevolar aglomeracions d’edificis i reunions de persones fins a una alçada màxima de 20 metres, mantenint la resta de condicions anteriors.

La mateixa normativa ens recorda que el pilot del dron o RPA és responsable dels danys causats, per això és recomanable una assegurança de responsabilitat civil.

Altres aspectes que destaca la normativa és l’ús dels drons en llocs com la platja, un concert, una festa, un casament, una comunió, etc., sempre de forma recreativa. La resposta en aquest sentit és que no es poden sobrevolar reunions de persones a l’aire lliure ni aglomeracions d’edificis en llocs habitats si el teu dron pesa més de 250 grams.

Si el teu RPA pesa 250 grams o menys, es podrà volar en entorns d’edificis o reunions de persones a l’aire lliure sempre que no se superin els 20 metres d’altura, no causin molèsties a altres persones i es respectin la resta de condicions.

A més cal destacar que en el cas de realitzar enregistraments amb drons equipats amb càmeres s’haurà de tenir en compte la regulació de protecció de dades, la llei de protecció civil de el dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge, les restriccions per a la presa d’imatges aèries i tenir permís per difondre públicament aquestes imatges. És a dir que en cap cas podrem sobrevolar una platja per exemple i penjar el vídeo a les xarxes.

 


Què haig de fer ara?
  1. Si tens més dubtes i vols estar tranquil posa’t en contacte de manera gratuïta amb nosaltres i estarem encantats d’assessorar-te.
  2. Si vols seguir-te informant sobre aquest tema i molts més pots consultar de forma gratuïta el nostre videoblog d’actualitat on trobaràs referències sobre aquest tema i molts més.
  3. Si vols conèixer els membres del nostre equip aquí ens tens.
  4. Si t’ha agradat aquest article el pots compartir a LinkedInFacebook Twitter, segur que tens coneguts que els agradarà com a tu.

 

Newsletter