Assegurances en cas d’inundacions, tot el que has de saber

Assegurances en cas d'inundacions

A causa de les inundacions que es produeixen recurrentment molts assegurats ens fan consultes sobre què és el que implica aquest tipus de situacions. Sorgeixen dubtes sobre el paper de les assegurances en cas d’inundacions. Per exemple si es té un negoci o una propietat en zones on s’ha produït una inundació.

Com a corredors d’assegurances volem donar un missatge de tranquil·litat a totes les persones o empreses que tinguin una pòlissa d’assegurança contractada que cobreixi aquests béns. La gestió dels sinistres o les assegurances en cas d’inundacions són molt semblants al d’un sinistre normal i corrent. Les primes que es paguen tindran una part que anirà destinada al Consorci de Compensació d’Assegurances (CCS).

 

Assegurances en cas d'inundacions

 

Què és el Consorci de Compensació d’Assegurances (CCS) i com afecta en la gestió de les assegurances en cas d’inundacions?

El Consorci de Compensació d’Assegurances (CCS) és un organisme que depèn del Ministeri d’Economia i Hisenda i una de les seves principals funcions és la de cobrir una sèrie de cobertures que les companyies no cobreixen en les seves pòlisses d’assegurances per ser situacions extraordinàries. Per exemple, un terratrèmol, sisme submarí, inundacions situacions de tumult i terrorisme en època de pau, caiguda d’aeròlits, cossos siderals, etc.

A més, un altre detall important a tenir en compte és que quan ens trobem per exemple, amb un vehicle que circula sense assegurança, un vehicle que ha estat sostret i ha provocat un accident i nosaltres som els perjudicats. Per a aquest tipus de situacions ha el Consorci de Compensació d’Assegurances, cobreix i es fa càrrec d’aquest tipus de sinistres.

 

Què s’ha de fer?

Dit això, si ens trobem en una situació d’un sinistre causat per una inundació, com ara que hi hagi un metre d’aigua a la nostra empresa o el nostre habitatge, has de contactar amb el teu agent o corredor d’assegurances per explicar-li la situació.

En molts casos, nosaltres com a corredors d’assegurances o agents per la premsa, ja sabem  que aquella zona serà una zona consorciable, amb la qual cosa els tràmits s’han d’iniciar amb el Consorci de Compensació d’Assegurances. A causa de la llei de protecció de dades, en aquests casos nosaltres fem de mediadors entre el client i el CCS per agilitzar els tràmits fins que es produeix la indemnització.

 

Quina documentació s’ha d’aportar?

Cal destacar que aquest tipus de sinistres es tramiten com qualsevol altre expedient amb una companyia d’assegurances. Per tant hi haurà la visita del pèrit d’assegurances, que sol·licitarà documentació de les assegurances contractades. Condicions generals de la pòlissa, condicions particulars, el rebut que dóna cobertura al període en qüestió, ja que el pèrit voldrà comprovar que la prima té l’import que s’aporta al CCS.

A partir d’aquí, si tot està en regla caldrà guardar els vestigis del patrimoni danyat. És important que no es tiri res a l’abocador, ja que en cas contrari no es podran acreditar els danys causats. A partir d’aquí, es presentarà factura per la reparació o bé es presentaran pressupostos de reparació perquè el pèrit faci la valoració corresponent.

És important destacar que els sinistres consorciables tenen una franquícia que haurà de satisfer l’assegurat que normalment ronda al 7% del valor de la indemnització.

Quina és la cobertura que em garanteix el CCS?

Si tenim contractada una cobertura parcial, en els riscos extensius o complementaris ens trobarem que no hi haurà una cobertura total. Això es deu al fet que per pagar menys a la pòlissa d’assegurança, es té per exemple una cobertura parcial del 25%, en el cas d’un sinistre consorciable, el CCS ens va a indemnitzar en aquesta mateixa proporció, tenint en compte que a més tenim de suportar la franquícia del 7% que ha de suportar. Amb la qual cosa és important tenir les cobertures al 100%.

Quin és el preu de contractar una cobertura per a aquest tipus d’incidents?

Cal destacar que a causa del canvi climàtic, els fenòmens atmosfèrics anòmals s’estan repetint cada vegada amb més freqüència, això comporta al fet que les primes que es paguen per aquest tipus de cobertures siguin cada vegada més cares de contractar.

 


Què haig de fer ara?

  1. Si tens més dubtes i vols estar tranquil posa’t en contacte de manera gratuïta amb nosaltres i estarem encantats d’assessorar-te.
  2. Si vols seguir-te informant sobre aquest tema i molts més pots consultar de forma gratuïta el nostre videoblog d’actualitat on trobaràs referències sobre aquest tema i molts més.
  3. Si vols conèixer els membres del nostre equip aquí ens tens.
  4. Si t’ha agradat aquest article el pots compartir a LinkedInFacebook Twitter, segur que tens coneguts que els agradarà com a tu.
Newsletter