Despeses deduïbles dels autònoms

Declaració de la renda Gestoria Luis

La pregunta que rebem de manera recurrent és quines són les despeses deduïbles dels autònoms.

La resposta segons l’Agencia tributaria es molt fàcil, el criteri és clar: qualsevol despesa necessària per l’activitat.

Però aquesta resposta tant simple dona peu a molta controvèrsia. Us posem un exemple molt senzill, el mòbil. El primer que tots els autònoms us preteneu deduir és el que pagueu de telefonia mòbil, perquè es evident que és una despesa necessària per la vostre activitat, i segurament sense la qual no podríeu desenvolupar-la. Dons bé, aquesta línia mòbil no es deduïble, si no està afecte exclusivament a l’activitat. Això vol dir que per poder deduir-nos el mòbil s’ha de disposar d’una línia per l’activitat i una a nivell personal, donat que si és compartida no serà deduïble.

Veiem un altre exemple per veure que aquesta frase tan clara i tant senzilla no ho es tant… i veiem com cada cop és més fosca. Les despeses vinculades amb el vehicle. Parlem d’un turisme per exemple, necessari per desplaçar-se i poder portar a terme la l’activitat. Penseu que seria deduïble? Dons bé la resposta en aquest cas encara es complica una mica més. I és que en aquest cas depèn del impost que parlem. Si parlem de l’IVA existeix la presumpció del  50%, és a dir l’IVA corresponent tant a la compra, com les despeses vinculades al turisme seran deduïbles en un 50%. Però i en la declaració de la renda, serà deduïble?  Dons la resposta és que NO. Per poder ser deduïble qualsevol despesa vinculada al turisme en l’impost de la renda, aquest hauria d’estar vinculat al 100% a la nostre activitat.

I doncs, en la deduïbilitat de les despeses tot i que l’AEAT és molt clara, després a l’hora de posar-ho a la pràctica és tan senzill. S’han de tenir en compte els requisits formals que ens marcaran la possibilitat de deduir-nos una despesa o no, si les despeses es produeixen a casa meva, son deduïbles algunes despeses en l’Impost de l’IVA i en la renda no, altres en els dos i en qualsevol cas mai al 100%. Tot això fa que quelcom senzill com “són deduïbles les despeses necessàries per l’activitat” faci en molts casos que deixem de deduir-nos despeses per por o a deduir-nos de massa amb el risc de rebre una sanció.

En cas de dubte la millor recomanació és acudir a un expert qui ens assessorarà en tot el procés.


Què haig de fer ara?

  1. Si tens més dubtes i vols estar tranquil posa’t en contacte de manera gratuïta amb nosaltres i estarem encantats d’assessorar-te.
  2. Si vols seguir-te informant sobre aquest tema i molts més pots consultar de forma gratuïta el nostre blog i videoblog d’actualitat on trobaràs referències sobre aquest tema i molts més.
  3. Si vols conèixer els membres del nostre equip aquí ens tens.
  4. Si t’ha agradat aquest article el pots compartir a LinkedIn, Facebook o Twitter, segur que tens coneguts que els agradarà com a tu.
Newsletter