Inconvenients dels plans de pensions

inconvenients dels plans de pensions

L’estalvi privat per garantir la jubilació s’ha convertit en una necessitat. En aquest sentit els plans de pensions s’han convertit en l’actiu financer més popular per garantir les pensions. Tot i això els inconvenients dels plans de pensions poden perjudicar greument els interessos dels estalviadors en funció del seu perfil.

S’assumeix en molts casos que aquest producte és l’única eina vàlida per aconseguir un estalvi a llarg termini, deixant de banda aspectes tan importants com saber si el perfil de l’inversor és l’adequat, si la seva situació fiscal fa necessària la contractació d’aquest producte, si necessitarà en un futur a curt o mitjà termini poder disposar de liquiditat, o si està disposat a assumir certs riscos en la seva inversió.

Hem de tenir molt clar que el principal objectiu és “ESTALVIAR” i que els plans de pensions no són l’única via per fer-ho i possiblement ni tan sols la millor opció.

Tenint en compte l’objectiu que es persegueix, és imprescindible tenir en compte quins són els tres aspectes clau que s’han de considerar abans d’invertir en un pla de pensions:

Punt per punt, els inconvenients dels plans de pensions

Fiscalitat

Els Plans de Pensions poden tenir avantatges en qüestions de fiscalitat en funció del perfil inversor de cada individu. En aquest sentit, en parlar de la fiscalitat dels plans de pensions és important distingir entre l’etapa de les aportacions i la posterior recuperació dels diners quan una mala planificació fiscal pot dur a rebre una desagradable sorpresa. I sobretot identificar si el nostre perfil inversor es beneficiaria d’un pla de pensions. Els plans de pensions, a diferència del que hauràs sentit i llegit no beneficien a tothom.

Durant l’etapa de les aportacions el primer que has de tenir clar és que a efectes fiscals, els diners invertits en el pla serveix per minorar la base imposable en la declaració de la renda del any fiscal en qüestió. Es tracta d’una reducció sobre el salari brut que tributaràs. Perquè ho entenguis molt millor, si has guanyat 30.000 euros i has invertit 2.000 en el teu pla, per a Hisenda és com si només haguessis guanyat 28.000 euros i si ja inverteixes el màxim d’aportació deduïble fiscalment (8.000 €), pagaràs impostos només per 22.000 euros.

En el moment d’arribar a l’etapa de recuperació dels diners invertits, en funció de la recuperació del mateix és quan ens podem trobar amb una sorpresa final. Hem de ser coneixedors que els plans de pensions guarden una desagradable sorpresa que descobriràs en el moment de recuperar els diners. Hisenda s’emportarà una bona part dels estalvis dipositats en aquest producte. Davant d’això, el més normal és que et preguntis “però els plans de pensions no tenien una fiscalitat beneficiosa i permetien pagar menys impostos?”.

Atenció amb la fiscalitat

La resposta és que sí, però només durant l’etapa de les aportacions. En el moment de rescatar el pla, els avantatges desapareixen i és llavors quan apareixen tots els inconvenients.

La primera gran desavantatge és que en un pla de pensions pagues impostos pels teus drets consolidats. És a dir, tributes pel que has estalviat més el benefici. Amb la resta de productes no passa el mateix i només tributaràs pels guanys que obtinguis. Això ja suposa un enorme handicap, ja que pagues impostos per l’estalvi i no pel que obtens per ell.

A més, els plans de pensions tributen com a renda del treball i no de l’estalvi com la majoria de productes financers. La diferència és que s’aplicaran les taules de l’IRPF general i no les de l’estalvi i per tant el percentatge a pagar serà diferent.

Perquè ho entenguis millor els diners que cobris cada any pel teu pla es sumarà a la resta d’ingressos com la pensió pública i després tot aquest import passarà a tributar segons les taules del IRPF que adjuntem. En aquest sentit és un error molt comú recuperar tot els diners del pla de cop. Posem per cas que tens acumulats 100.000 euros al pla de pensions fruit de tot el teu estalvi durant la teva vida laboral i que els ingresses de cop. D’aquets 100.000 euros hisenda es quedarà el 44%!

 

Liquiditat

Amb caràcter general, els plans de pensions no són líquids, només es pot recuperar els diners acumulats en els mateixos, en cas que es produeixi alguna de les contingències previstes (jubilació, invalidesa, dependència o mort). Hi ha altres supòsits en què els partícips poden rescatar els seus plans de pensions, com són: una malaltia greu, l’atur després d’haver esgotat la prestació pública d’atur, una execució hipotecària sobre l’habitatge habitual i el rescat del patrimoni associat a les aportacions de més de 10 anys d’antiguitat (a partir de 2025).

Comissions

La llei permet als plans de pensions carregar dos tipus de comissions, de gestió i de dipòsit. Comencem per la comissió de gestió, que és la que cobra l’entitat gestora per administrar i gestionar el fons de pensions. La comissió màxima de gestió és, per ara, de l’1,5% del patrimoni anual del fons de pensions. Per entendre-ho millor, si tenim invertits 20.000 € en un fons i paguem la comissió màxima, destinarem 300 € cada any només en el pagament de comissions, independentment del que faci el fons.
Després hi ha la comissió de dipòsit, que és la que cobra l’entitat dipositària pels serveis que ofereix. I és que una cosa és qui gestiona el pla i una altra diferent l’entitat en la qual està dipositat els diners del fons de pensions, que és la que cobra aquesta comissió. Es pot donar el cas que ambdues sigui la mateixa entitat, però no sempre tenen perquè coincidir. La comissió de dipòsit màxima no pot superar el 0,25%.
Aquestes són les comissions màximes que cada pla pot aplicar, però després les mateixes entitats poden reduir-les en funció dels seus interessos.

 

Fins aquí, els tres punts més importants que has de tenir en compte a l’hora de contractar un pla de pensions. Però al mateix temps hi ha altres aspectes secundaris que a la nostra manera d’entendre són rellevants, i que ningú compte o explica.

Són els següents:

 

–       Els diners no estan garantits

Moltes persones pensen en el pla de pensions com un producte garantit, com si es tractés d’una guardiola en la qual van dipositant els estalvis perquè donin un rendiment i poder recuperar-los en el moment de la jubilació. La realitat és una altra. El teu pla de pensions pot perdre diners sense importar la categoria en què figuri (renda fixa a curt termini, renda fixa a llarg termini, renda fixa mixta, renda variable mixta, renda variable).
L’alternativa són els plans garantits, que sí que asseguren els diners que inverteixes però amb una rendibilitat molt limitada i sempre que s’arribi a la data de venciment.

 

–       Pots canviar de pla quan vulguis

La llei permet canviar de plans de pensions tantes vegades com vulguis sense cap cost. Pots moure els diners d’un pla a un altre dins de la mateixa asseguradora o banc, o fins i tot portar-lo a una altra entitat si l’oferta que et proposen et convenç. L’asseguradora o banc d’origen no poden posar-te cap problema, ni poden bloquejar-te l’operació ni tampoc cobrar pel canvi.

 

–       Com puc cobrar un pla de pensions

A l’hora de rescatar els estalvis acumulats en el pla de pensions, has de valorar en primer lloc i en funció de la seva situació personal, quant capital necessites en aquest moment, amb l’objectiu de prendre una decisió respecte al ritme de cobrament d’aquests estalvis . Què he de valorar abans de cobrar el meu pla de pensions?
Això suposa pensar si vas a rescatar tots els teus estalvis d’una vegada, perquè els necessites, o els va repartir al llarg del temps. Aquesta és la decisió més important.

A partir d’aquí hem de ser coneixedors que un pla de pensions es pot rescatar de quatre maneres:

• Capital: Percepció d’un pagament únic.
• Renda financera i assegurada: Per pagaments periòdics.
• Mixta: Combinació de rendes amb càrrec al pla més un únic cobrament en forma de capital.
• Disposicions sense periodicitat regular.

 

–       Els diners del pla és embargable

Ara mateix no ho és, però sí que ho serà a partir de 2025 amb els últims canvis normatius. En aquest moment els diners acumulats en el teu pla de pensions no es pot embargar fins que no seguir rescatar-lo. A partir de 2025 sí que es podrà fer.

 

–       Si acceptes el regal

És habitual que els bancs et premiïn per obrir un pla de pensions o per traspassar els teus diners als seus, amb regals de tota mena. Si entres en aquest joc, has de ser conscient del que pot representar.
El premi sol limitar-se a una sèrie de plans determinats, que no solen ser els que tenen les comissions més baixes, i en alguns casos tampoc són els que millor comportament tenen. En molts casos solen ser productes nous sense historial per saber si funcionen o no.

A l’hora solen incorporar un compromís de permanència que normalment té una durada de dos anys, i en el cas de voler abandonar el pla tindràs una penalització econòmica.
I finalment i no menys important, a més també hauràs de pagar impostos pel regal en traspassar el teu pla de pensions a una altra entitat. Per exemple, si ingresses 3.000 € al teu compte per traspassar els diners del teu pla actual a un altre banc, hisenda reclamarà com a mínim el 19% del regal en la pròxima declaració de la renda.

 


Què haig de fer ara per saber més sobre els inconvenients dels plans de pensions?

  1. Si tens més dubtes i vols estar tranquil posa’t en contacte de manera gratuïta amb nosaltres i estarem encantats d’assessorar-te.
  2. Si vols seguir-te informant sobre aquest tema i molts més pots consultar de forma gratuïta el nostre blog i videoblog d’actualitat on trobaràs referències sobre aquest tema i molts més.
  3. Si vols conèixer els membres del nostre equip aquí ens tens.
  4. Si t’ha agradat aquest article el pots compartir a LinkedIn, Facebook o Twitter, segur que tens coneguts que els agradarà com a tu.
Newsletter