Amnistia laboral, tot el que has de saber

amnistia laboral català

En què consisteix l’amnistia laboral?

El Govern espanyol té previst deixar en suspens la Llei d’Infraccions i Sancions de l’Ordre Social durant dos o tres mesos perquè les empreses amb situació irregular puguin regularitzar la seva situació. No podem avançar-nos ni aventurar-nos a dir en que consistirà exactament aquesta amnistia. El Ministeri de Treball en principi, ha dit que no hi haurà perdó per les quotes de la seguretat social, però sí condonació de les multes previstes i condicions especials d’ajornament i fraccionament d’aquelles quotes anteriors que no hagin estat abonades. No creiem possible que les empreses que avui tenen treballadors sense donar d’alta, el mes de maig procedeixin a donar-los d’alta amb efectes retroactius. En tot cas, el més probable és que les empreses que vulguin regularitzar la seva situació, procedeixin a donar-se d’alta en les seves obligacions laborals amb efectes des del moment de l’alta, porti o no una antiguitat superior treballant de forma irregular dins l’economia submergida.

Però perquè regularitzar la situació amb aquesta suposada amnistia laboral? L’únic que sembla que pot portar a les empreses a regularitzar la seva situació és l’anunci per part del Ministeri de Treball que una vegada finalitzat aquest suposat període d’amnistia, s’intensificaran les Inspeccions de Treball i s’incrementaran les multes. També es diu que es farà especial incidència i que s’augmentaran les multes sobre els treballadors que estiguin cobrant l’atur. Potser aquests treballadors, també amb la por a perdre la prestació d’atur i a més a més a assumir una sanció que fins ara no se’ls aplicava, es veuran pressionats a regularitzar la seva situació i potser a reclamar-ho a les empreses.

Si be el procés ja presenta certs dubtes per si sol, una altra pega que hi ha en tot aquest procés endegat pel Ministeri de Treball, es que Hisenda ja ha dit que rebutja tota amnistia fiscal i per tant qualsevol empresa que s’aculli a una regularització laboral és una empresa que té tots el números per entrar en el plans de la inspecció tributària. A més a més hem de recordar que el Pla de Control Tributari de 2011, ja preveia una especial incidència en l’economia submergida ajudant-se del creuament de dades entre la Seguretat Social i la Administració Tributària. Per tant, d’alguna manera l’empresa que s’aculli al procés d’amnistia laboral, s’estarà auto denunciant davant l’Administració d’Hisenda. Fugir del foc i caure a les brases.


Què haig de fer ara?

  1. Si tens més dubtes i vols estar tranquil posa’t en contacte de manera gratuïta amb nosaltres i estarem encantats d’assessorar-te.
  2. Si vols seguir-te informant sobre aquest tema i molts més pots consultar de forma gratuïta el nostre blog i videoblog d’actualitat on trobaràs referències sobre aquest tema i molts més.
  3. Si vols conèixer els membres del nostre equip aquí ens tens.
  4. Si t’ha agradat aquest article el pots compartir a LinkedIn, Facebook o Twitter, segur que tens coneguts que els agradarà com a tu.
Newsletter