Autònom o SL?

Autònom o SL

Autònom o SL? En aquest article analitzem el que implica aquesta pregunta que es formulen constantment els emprenedors i t’oferim les principals claus per decidir entre fer-te autònom o constituir una SL.

I és que abans de crear el teu negoci és important conèixer les diferents opcions jurídiques que tens, estudiar les seves característiques i determinar quina figura s’ajusta millora a les teves necessitats. És molt important tenir en compte aquestes qüestions, ja que cada cop s’agilitzen més els tràmits per constituir una S.L., tot i que pel tipus de negoci que vols iniciar, segurament no és el que més et convé. En parlem a continuació:

Autònom o SL?

Encara que hi ha més fórmules jurídiques les dues opcions més populars al nostre país son la Societat Limitada (SL) i l’empresari individual o autònom.

No hi ha una fórmula matemàtica que permeti determinar amb total precisió el tipus de forma jurídica més adient per constituir el teu negoci, ja que depèn d’una sèrie de factors econòmics, personals i comercials. Però sí que hi ha certes pautes i criteris que et poden ajudar a l’hora de triar el tipus de societat

Les claus per determinar què et convé més:

  • Responsabilitat: El principal desavantatge de l’empresari individual respecte a la S.L. és la seva responsabilitat il·limitada, ja que en cas de deutes pot arribar a respondre amb el seu patrimoni personal davant de tercers, mentre que la S.L., com el seu nom indica, és de responsabilitat limitada i per tant respon amb el patrimoni de la societat.
  • Constitució: els tràmits i costos de constitució com a autònom són molts més barats i senzills que els d’una S.L. i el procés és molt més ràpid, es pot fer en un únic dia mentre que una societat es pot demorar a més de 5 dies, arribant a diversos mesos en el cas que el nom proposat de la societat ja estigui agafat.
  • Costos de gestió i manteniment: el cost d’una gestoria per un autònom és bastant més baix que el d’una S.L.. El principal motiu és que la comptabilitat de la S.L. s’ha de regir segons el pla general comptable i té uns requeriments formals molt més estrictes. Addicionalment s’ha de tenir en compte que els autònoms tenen a la seva disposició la tarifa plana mentre que el soci administrador d’una S.L. no pot atendre’s a la tarifa plana y ha de pagar la quota mínima de més de 300 euros. Això suposa un estalvi considerable al llarg del primer any.
  • Impostos: l’autònom tributa per l’IRPF, que és un impost progressiu, de manera que amb grans rendes el tipus a aplicar és més gran que en el cas de l’impost de societats, que és un impost de tipus fix del 25 %. S’ha de tenir en compte però, que aquest avantatge té realment valor si part dels beneficis es deixen com a patrimoni de la societat. Si el que es pretén fer és quedar-se amb tot el benefici per despeses personals, s’haurà de tributar a través de la nòmina o pels dividends que et quedis i al final queda més o menys igual.
  • Aportació econòmica inicial: la creació d’una SL exigeix ​​aportar un capital social inicial de 3.000 euros, mentre que com a autònom no és necessària cap aportació. Cal dir, però, que aquesta aportació inicial està a disposició de la societat un cop s’inicia l’activitat, amb lo qual es pot utilitzar per pagar els salaris dels treballadors, inversions inicials d’equipament, etc…
  • Accés a finançament extern: les societats limitades tenen en principi una major facilitat per accedir a crèdits bancaris, en part gràcies a les regulacions normatives de les societats, especialment quan tenen un volum de facturació elevat i s’han d’auditar. Ara bé, en el cas de societats recent creades i amb un capital social reduït és molt probable que les entitats financeres demanin un aval o garantia personal, amb lo qual la responsabilitat il·limitada queda diluïda.
  • Imatge comercial: les S.L. ofereixen una imatge més professional, d’empresa més gran i solvent, de manera que a nivell comercial moltes vegades són l’opció més indicada.

La següent infografia ens ofereix un resum dels avantatges i desavantatges de l’autònom i la SL:

Comparativa d’autònom o SL

Autònom o SL Gestoria

 

Com a conclusió és millor començar com autònom acollint-te a la tarifa plana, la manera més senzilla i barata de començar un negoci. Això sí, sempre i quan no tinguis motius comercials, financers o t’interessi associar-te amb algú.

Una vegada el negoci agafi un cert volum de facturació, serà el moment de canviar a una societat limitada o societat limitada unipersonal (SLU).


Què haig de fer ara?

  1. Si tens més dubtes i vols estar tranquil posa’t en contacte de manera gratuïta amb nosaltres i estarem encantats d’assessorar-te.
  2. Si vols seguir-te informant sobre aquest tema i molts més pots consultar de forma gratuïta el nostre blog i videoblog d’actualitat on trobaràs referències sobre aquest tema i molts més.
  3. Si vols conèixer els membres del nostre equip aquí ens tens.
  4. Si t’ha agradat aquest article el pots compartir a LinkedIn, Facebook o Twitter, segur que tens coneguts que els agradarà com a tu.

 

Newsletter