Futur de la tarifa plana dels autònoms: cotització per trams

El futur de la tarifa plana dels autònoms

El futur de la tarifa plana dels autònoms pot estar en entredit ja que la bonificació està en el punt de mira del nou executiu de Pedro Sánchez. Una de les alternatives que sembla està rebent més recolzament per part del col·lectiu d’autònoms, però encara no ha estat ratificada per l’executiu és la denominada cotització per trams en funció dels ingressos.

El Ministeri de Treball ha anunciat que la denominada tarifa plana, que porta activa des de l’any 2013 no és tan eficaç com en principi es pensava. I és que, tan sols el 15,5% dels treballadors per compte propi que van decidir emprendre, segueix en actiu a dia d’avui.

L’arrel del problema no és que la mesura no hagi estat popular entre els autònoms. La qüestió és que hi ha molts treballadors que es fan autònoms atenent-se a la tarifa plana per facturar certs serveis i després es tornen a donar de baixa.

El mes de gener de 2018 es van dur a terme unes modificacions per ampliar la tarifa plana de 6 mesos a dos anys, quedant de la següent manera:

Primers 12 mesos: 50 euros (quota mínima per contingències comuns) o un 80% de bonificació en cas de cotitzar per bases superiors a la mínima establerta.

De 12 a 18 mesos: 50% de reducció durant el segon semestre. Això són 137,97 euros en el primer semestre de 2018 i 139,43 euros a partir del segon després de l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat de 2018.

De 18 a 24 mesos: 30% de reducció durant el següent semestre. És a dir, 192,79 euros en el primer semestre del 2018 i 195,24 euros a partir del segon.

De 24 a 36 mesos: 30% de bonificació per a nous autònoms menors de 30 anys i autònomes menors de 35 anys.

Les dades del ministeri de treball estipulen que des del 2013, any d’entrada en vigor fins avui, 1.473.774 persones s’han beneficiat de la tarifa plana. El problema és que, tan sols 221.066 (15,5%) segueix actiu en l’actualitat.

 

La alternativa: cotització per trams

La fórmula presentada per les principals organitzacions d’autònoms UPTA i ATA, i ben rebuda pel govern però a l’espera que sigui tramitada per l’òrgan legislador, queda de la següent manera:

Autònoms amb ingressos per sota del Salari Mínim Interprofessional (SMI) pagaran a la Seguretat Social una quota d’autònoms reduïda de 50 euros.

Autònoms els ingressos estiguin per sobre d’aquest SMI amb límit de 30.000 euros anuals. En aquest cas i encara que els autònoms es decantessin per cotitzar per la base mínima, no haurien de realitzar ajustos al final de l’any fiscal.

Autònoms que ingressin entre 30.000 i 40.000 euros continuarien triant base de cotització, però hi hauria un mínim anual de 14.000 euros que és l’equivalent a la base del Grup 1 del Règim General. Aquest mínim de cotització obligaria al treballador a regularitzar la seva situació a final d’any, plantant cara a la diferència entre la seva base escollida i aquesta xifra de 14.000 euros.

Autònoms els ingressos se situïn entre 40.000 i 60.000 euros, aquesta quantia mínima anual s’incrementaria a 18.000 euros.

Autònoms que ingressin més de 60.000 euros estaran obligats a acollir-se al tram amb la cotització mínima anual de 24.000 euros.

 

El futur de la tarifa plana dels autònoms

Des del Ministeri de Treball s’assegura que cal limitar la bonificació tot i que no està entre els seus plans eliminar la tarifa plana.

És a dir, en paral·lel a aquesta nova fórmula de cotització exposada, es mantindria viva la tarifa plana amb noves característiques que li proporcionen major eficàcia.

Ara toca definir les formes en què fer-ho.

Si bé el govern no ha fet un pas endavant establint els límits a la quota reduïda, sí que ho han fet les principals organitzacions d’autònoms del país.

Per ATA caldria deixar fora de la tarifa plana en el segon any a aquells autònoms que superessin els 30.000 o 40.000 euros en els quatre trimestres següents a l’alta, o que obtinguessin en el primer any beneficis nets superiors a 15.000 euros.

Per UPTA les limitacions s’han d’establir des de l’inici, vinculant la seva concessió a la viabilitat del negoci que l’autònom vol posar en marxa.


Què haig de fer ara?

  1. Si tens més dubtes i vols estar tranquil posa’t en contacte de manera gratuïta amb nosaltres i estarem encantats d’assessorar-te.
  2. Si vols seguir-te informant sobre aquest tema i molts més pots consultar de forma gratuïta el nostre blog i videoblog d’actualitat on trobaràs referències sobre aquest tema i molts més.
  3. Si vols conèixer els membres del nostre equip aquí ens tens.
  4. Si t’ha agradat aquest article el pots compartir a LinkedIn, Facebook o Twitter, segur que tens coneguts que els agradarà com a tu.
Newsletter