Sostenibilitat de les pensions gràcies a les tecnològiques

Sostenibilitat de les pensions

La sostenibilitat de les pensions és una preocupació latent degut a l’esgotament del fons de reserva de la seguretat social juntament amb una piràmide de població cada vegada més envellida. Això fa que l’executiu busqui noves fons de finançament per poder mantenir els nivells de despesa de les pensions. Per a això, la Unió Europea juntament amb els governs locals porten anys posant el focus en augmentar la pressió fiscal a les grans tecnològiques amb la posada en marxa de diferents mesures.

Impost digital per garantir la sostenibilitat de les pensions

Cristóbal Montoro, va assegurar recentment que la pujada de les pensions es finançarà amb la posada en marxa d’un impost digital a les grans tecnològiques, els que obtenen una xifra de negoci més que rellevant a Espanya i “no paguen prou”.

El ministre ha puntualitzat que no és un impost sobre consumidors ni usuaris d’aquests serveis, sinó un impost a grans empreses com Facebook o Google. La pregunta que llavors ens fem és si aquest impost acabarà repercutint a l’usuari final, com en molts altres casos, però, la naturalesa dels serveis de les tecnològiques es basa en donar un servei gratuït als usuaris amb la qual cosa rarament es veuran perjudicats directament per aquest impost, però, el que és més probable és que aquest impost s’acabi repercutint als grans i petits anunciants d’aquestes plataformes.

Recaptació de la taxa turística pel lloguer d’habitatge o habitacions

D’altra banda, i en la mateixa línia d’incrementar la recaptació per al manteniment de l’estat del benestar, ciutats europees com París i Lisboa ja han regulat aspectes com l’economia col·laborativa o home sharing que afavoreixen plataformes tecnològiques com Airbnb. Concretament la tecnològica va aconseguir un acord amb els governs locals per recaptar i pagar la taxa turística en nom dels seus amfitrions. Qualsevol persona pot llogar el seu habitatge habitual per un període inferior als quatre mesos, sense el requisit de sol·licitar un permís a l’autoritat local. Per poder ampliar aquest límit, l’amfitrió ha d’iniciar tràmits administratius per adaptar-se a una nova categoria en l’ús del seu habitatge.

La legislació a Espanya encara no s’ha definit i adaptat com en altres capitals europees i l’amfitrió es veu altament desemparat per la complexitat de la normativa. Això fa que molts amfitrions lloguin la seva casa o habitació per la facilitat i rapidesa que proporcionen plataformes tecnològiques com Airbnb sense tenir els permisos corresponents i per tant actuen al marge de la llei.

Gravar la compra venda de productes de segona mà

Igualment, el Ministeri d’Hisenda també ha posat el focus en les plataformes de compra venda de productes de segona mà com eBay o Wallapop. Aquest tipus de transaccions estan exemptes d’IVA al no realitzar-se entre professionals però sí estan subjectes a l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) que és d’un 4% que ha d’anar a càrrec del comprador. L’executiu va iniciar una campanya a la fi del 2017 indicant que aquestes transaccions no estaven exemptes d’impostos a més de demanar les bases de dades d’usuaris i transaccions a aquestes plataformes.

 

En definitiva, l’impost a les grans tecnològiques sens dubte va a incrementar la recaptació de l’estat. Igualment, la digitalització de transaccions entre particulars pot aflorar part de l’economia submergida i conseqüentment incrementar la recaptació neta de l’estat, però, el repte que afronta la Unió Europea i els executius consisteix a aplicar una regulació que sigui senzilla de complir i que no espanti els usuaris d’aquestes plataformes a complir les seves obligacions tributàries i seguir utilitzant els serveis digitals. Sens dubte l’increment de la pressió fiscal a plataformes tecnològiques s’amplificarà amb l’increment de serveis digitals una de les moltes línies de finançament necessàries per mantenir les pensions d’una població cada vegada més envellida.

Newsletter